BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

~Followers~

Thursday, December 13, 2012

Resipi~ Pudding Triffle

As salamualaikum...

Hari ni Ecah nak kongsi resipi Pudding Triffle..
sebab adik sweek a.k.a cik vie yang tingin nak makan..so,ecah google la camner nak buat pudding ni..

So easy,sangattttt...

buka 1 blog and amik resipi org tu..hikhik...nakalnye kitew..Ecah tiru satu persatu step lam resipi tu..

ni ecah copy paste..dia punya resipi..hikhik


Pudding triffle 

Bahan:
Layer bawah:
1 biji kek berat 800g - 1kg atau bersaiz 8" - 9" (boleh guna kek span, swiss roll, kek coklat dan lain-lain, bergantung pada anda sendiri. Ku selalu buat kek sponge coklat je)

Layer tengah (custard):
2 sb tepung custard
4 sb gula pasir biasa (resepi asal Kak Sue guna 100g)
1 tin @ 400g susu sejat (biasa guna Ideal)
100g air masak***
***Abaikan 100g air masak jika nak custard pekat macam dalam gambar

Layer atas custard:
1 tin fruit cocktail (apa-apa brand)

Layer paling atas (jelly):
100g air masak
1 peket @ 3 sb instant jelly berperisa strawberry/dll. (selalu ku guna serbuk agar-agar berwarna biasa je, tanpa perisa. Cuma buat separuh dari arahan peket tu. Air pun ku guna air dari fruit coktail tapi kurangkan gula)

Cara:
1. Lapisan bawah: Potong kek lebih kurang 1 1/2inci dan susun pada dasar bekas segiempat 8”. Pastikan kek disusun padat untuk elak lapisan custard mengalir diantara kek-kek (nanti tak berapa cantik, macam gambar kat atas tu).

2. Lapisan custard: Dalam periuk kecil, campurkan susu sejat, air masak, gula dan tepung kastad. Kacau sebati gunakan whisk. Masak atas api perlahan, sentiasa kacau untuk elak berketul. Masak hingga adunan menjadi pekat. (NB: adunan kastad ni cair sikit, kalau nak lebih pekat boleh abaikan 100g air tu. Gula pun guna 2 sb je).

3. Sejukkan sedikit sebelum dituangkan di atas kek yang disusun tadi.

4. Susun atau teraburkan buah-buahan dari cocktail (cuma buah-buahan je, jangan ambil airnya) di dalam kastad. Sejukkan sebentar pada suhu bilik, kemudian alihkan ke dalam peti sejuk hingga lapisan kastad mengeras/set sedikit.

5. Lapisan jelly: (UPDATE 8 NOV 2011) Didihkan 100g air dan masukkan instant jelly. Atau ikut arahan di belakang peket (biasa ku buat separuh peket je, guna agar-agar biasa tanpa perisa. Kalau guna berperisa macam terlalu banyak rasa pula, tapi ini terpulang pada diri anda sendiri). Sejukkan sebentar pada suhu bilik dan tuangkan di atas kastad yang sudah set tadi (tuang perlahan-lahan untuk elakkan kastad terpecah. Ku selalu sudukan sedikit demi sedikit sampai jelly habis.)

6. Simpan dalam peti sejuk untuk sejam dua sebelum dihidangkan.


taddaaa~hasilnya..

.

0 comments: