BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

~Followers~

Sunday, June 18, 2017

🌸🌸Tips Perkahwinan Jarak Jauh(PJJ)🌸🌸

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

Alhamdulillah..kembali semula setelah hampir setahun meninggalkan laman blog ecah ni.Waduhhh..gayanya busy banget deh!😂😂😂

     Oklah,julung kalinya menapak di laman ini.Ecah mulakan dengan perkongsian ilmu dunia laki bini hidup perkahwinan jarak jauh(PJJ)...laaa..apo kono si anak dara ni tetiba kongsi ilmu kawin- kawin kan.hik!..tak segan kew dik non cerita pasal laki bini.Tak pasal kena kecam,kutuk,mengata,mengumpat and jadi bahan gosip sat lagi..haaa parahh.Sendiri mahu ingat la...hihihi

    Haaaa..mesti tertanya-tanya bagi yang tidak tahu,bila masa sudah bertukar status si Ecah ni.Yang sudah tahu,diam angguk sudahlah.BTW,Alhamdulillah,makin hampir setahun Ecah mendirikan istana cinta bersama jejaka pilihan hati.Termeterai ikatan suci ini pada 9 Julai 2016.Dan makin hampir setahun inilah,ecah dan pasangan hidup secara PJJ.

   Hidup PJJ bukan senang dan bukan pon susah sebenarnya.Hal ini bergantung kepada penerimaan dan persediaan kita dalam menghadapi situasi ini.Ada pasangan berPJJ dalam negeri dan ada nun jauh luar negeri mahupon negara.Nah,dari segi apa yang perlu kita bersedia wahai pasangan PJJ dan bakal PJJ?

   Antara persedian hidup PJJ:

1. Berdikari
Apabila hidup berjauhan,kita mesti pandai berdikari.Jadi, individu yang senasib dengan ecah ni kita seharusnya pandai urus segala hal rumah tangga agar kita tidak bersedih hati daripada kuat merengek dan mengadu tak tentu pasal.


Gambar album:gambar kandid majlis persandingan

2. Percaya
Masing-masing perlu letak nilai kepercayaan yang tinggi kepada pasangan kita.Percaya dia boleh buat keje sendiri,jaga diri dan maruah pasangan.Jadi, kita di sini tak perlu over thinking apa yang pasangan nun jauh di sana buat.Nak tahu sangat video call aja untuk dapat kepastian.Jangan every second sudah la.rimas pasangan kita.

3. Berkorban
Tang ni penting.Setiap pasangan kena sanggup berkorban untuk mencapai hidup yang bahagia lebih-lebih lagi dari segi wang dan tenaga.Contohnya,kos tiket,petrol,tol dan sebagainya.Bukan tu je penat lelah pon dapat.Tapi berbaloi demi orang tersayang.Apapon berpada-pada.Jimat cermat penting.Pandai-pandai la hampa budget.kannn...

4.Bertolak ansur
Awal perkahwinan dan terus mula hidup berPJJ perlu ada tolak ansur.Setiap pasangan mesti pandai membahagikan masa untuk diri,kerja dan pasangan.Yer la,sebelum kawin kita masing-masing buat hal sendiri.Tapi selepas ikatan itu sah,jangan pandai-pandai abai pasangan yer.mentang-mentang ler PJJ...U dah termasuk dalam list shcedule 24 jam pasangan.Sedikit sebanyak,masing-masing kena bincang dan rancang untuk ada ruang masa yang ada.apa pon yang dirancang/disusun pasti akan berlaku perubahan.Alaaa..tolak ansur la uolls untuk menjalani hari-hari bahagia kann..jangan lancar perang tak puas hati sudah..hihi

5. Rajin dan pandai menambat hati 
Kita kena rajin serba serbi la bila hidup macam ni.Bila pasangan datang jumpa kita,selalulah masak untuk dia.Pasangan pun jarang sekali dapat merasa masakan isteri tercinta kannn.. Kadang-kadang tu buat la sedikit kejutan.Seperti candle light dinner kew kat rumah,Kemas tempat tidur seakan meraikan kedatangannya,berdandan kew sikit-sikit...paling malas berhabis la duit sikit ke spa supaya badan segar bertemu sang arjuna.Bila badan segar manfaat untuk diri juga kan.Kalau terasa rugi untuk berhabis duit tu,usahalah yang mana mampu.Asalkan rajin usaha untuk beri yang terbaik.Ingat satu je,kita buat yang terbaik untuk pasangan,kita pasti dapat balasan yang baik daripada pasangan.Allah pun merahmati kita bersama pasangan kerana berusaha untuk berbahagia.

Baiklah,walaupun belum setahun jagung ecah dalam dunia perkahwinan.Namun yang di atas antara sedikit persediaan yang boleh ecah kongsi bersama sahabat yang bakal dan hidup berPJJ.Kehidupan sebegini banyak cabarannya.Pastikan pahit manis,perih getir yang dilalui secara berseorangan menguatkan hubungan perkahwinan kita.Jangan jadikan hidup berPJJ memudaratkan kelangsungan ikatan kita bersama pasangan.Allah sudah atur yang terbaik untuk setiap hamba-Nya.Jadi,kita lalui dengan bijak dan penuh ketabahan.In Sha Allah,kita sama-sama berdoa agar suatu masa nanti masing-masing dapat hidup sebumbung dan memperoleh kehidupan bekeluarga yang bahagia.Aamiin.

0 comments: