As salamualaikum dan salam sejahtera...
Alhamdulillah...beberapa minggu yang lepas berjaya juga buat cream puff. So, hari ni baru sempat nak buat entry pasal cream puff..hehe..teruk kan..hahaha...lantak la..busy sesangat sejak kebelakangan ni..biaselah sudah sampai masa2 akhir paktikum kannnn...huhu
Sebenarnya, tetiba nak makan cream puff ni dah agak lama. dan terlaksananya membuat pastry ni bila seorang student yang bernama sara hazwany mempelawa ecah ke rumahnya tuk merealisasikan keinginan yang menggunung tinggi nih..haha
Tq mummy(mak sara hazwany) sebab bagi pinjam dapur, alat perkakas, oven dan macam2 lah..tq tq tq soooo much mummyyyyyy!!.muhehehe..
Malam tu bertungkus lumus lah ecah n sara hazwany buat cream puff ni.. Fit x amik sangat..awal2 je nampak batang idung nye..lama kelamaan membawa diri ke ruang tamu sebab tertarik ya amat dengan baby yang tetiba muncul..adehhhh,berpenat lelah la sowang2 kat dapur tuh...opsss lupa bukan sowang okeh ngan si sara tomey tu..(kadang2 ditemani juga ngan suara2 jejaka sebelah rumah yang riuh rendah masak tuk makan malam..hahaha..jejaka2 pon dah pangkat adik u..kita ni dah tua daripada depa semua tu..hahaha
ok, berbalik kepada cream puff kitaorang buat tuh..amat2 la berbaloi..dapat la juga hampir 100 biji kan sara?..tapi memakan masa yang lama jugalah tuk semua tu masak..2 kali kot kitaorang adunkan
Okeh, tuk u all nak buat benda ni sangat senang..bahannya pun simple..
RESEPI CREAMPUFF:
BAHAN-BAHAN:
250 ml air
130 g butter/planta/marjerin
1 sudu besar gula
150 g tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
4 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA:
1) Didihkan air, butter dan gula dalam periuk dengan api yang sederhana kuat. apabila mendidih kecilkan api hingga seminimum mungkin.
2) Masukkan tepung gandum ke dalam periuk tadi, kacau dengan cepat sehingga betul-betul sebati @ sehingga menjadi 1 adunan. kemudian tutup api. biarkan adunan sedikit sejuk. sementara itu boleh panaskan oven dengan suhu 200'.
3) Pukul telur bersama esen vanilla. pukul sedikit je macam nak buat telur dadar goreng tu.
3) Apabila adunan agak sejuk, masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati. setiap kali masukkan telur pastikan adunan tepung dikacau betul-betul sebati.
4) Gris loyang dengan sedikit buttercup. adunan creampuff adalah lembik. so masukkan dalam alat pemutar adunan, dan paipkan. pastikan setiap creampuff di jarakkan lebih kurang 2 cm. sebab nanti creampuff akan kembang.
5) Bakar pada suhu 200' selama 15-25 minit, atau sehingga keperangan.(oven mummy de api atas bawah,so setiap bahagian atas bawah mudah masak..)
untuk filling creampuff pulak, ada banyak pilihan. sama ada nak letak cream custard, jagung, coklat, cheese dan sebagainya mengikut kegemaran masing-masing. tapi ecah ambil jalan mudah, so buat cream custard saja. jimat masa dan tenaga, ouh jimat duit jugak :)
BAHAN-BAHAN UNTUK CREAM CUSTARD FILLING:
2 cawan susu segar
5 sudu tepung kastad
8 sudu gula.
CARANYA:
masukkan semua bahan dalam periuk, masak dengan api sederhana. kacau sehingga pekat dan licin. nak sedap boleh masukkan sedikit jagung yang dalam tin tu.
**tips: kena kacau setiap masa supaya adunan custard tidak berkerak atau hangus.(tapi hari tu mummy yang tolong kacaukan sebab adunan dah jadi ketul2 sebab lambat kacau..hehe~ternyata tidak cekap di situ..muhehehehe..
nak isi filling dalam creampuff pun ada banyak cara so boleh ikut suka. sama ada nak masukkan filling ikut bawah creampuff. tapi nak senang, kopek sedikit creampuff tu di tengah tapi jangan sampai putus. isikan cream custard dalam piping bag, then paipkan je filling masuk dalam creampuff. cantumkan semula creampuff tadi. filling pun agak-agak je, jangan sikit sangat nanti tak best lah kalau makan. (law ikutkan keadaan masa tu piping bag rekaan sara hazwany tak menjadi,akhirnya kami pakai sudu kecik n then sudukan je lam cream puff tu..hehe)
adunan yang sudah siap.. |
Ecah yang semangat membentuk cream puff |
.siap 2 layer...nyum2..sambil buat sambil ngap2...haruslahhhhh...hahaha |
Baru dikelaurkan dari oven..panasssss!! |
lepas dah siap semua, susun creampuff cantik-cantik. then kisar gula sampai halus. pastu ayakkan gula atas creampuff tu. ok, yang ni ecah dah skip, sebab lupa.tak ingat langsung nak tabur gula..sebab mungkin terasa penat kot..pike nak balik rumah..dah malam kot..law x silap dah kul 11pm lebih time tuh..huhu..
so, selamat mencuba! mungkin kalau baca ni nampak macam complicated sikit, tapi sebenarnya sangat senang! cuba dulu barulah tau kan. dan yang pasti sekali cuba mesti rasa macam eh nak buat hari-hari je.hehehhe
Okeh,sampai sini saje entry kali nih..sekian, wassalam
0 comments:
Post a Comment