As salamualaikum dan salam sejahtera..
Ok,entry ni pasal resipi nak buat kek.
Kek apakah yang paling senang nak buat lam dunia ni?hahaha..bagi ecah ...haruslahhh KEK BATIK a.k.a Kek coklat Biskut Marrie..Sebab apa, cara nak buatnye x susah pon,xpayah nak bake, xpayah nak pakai tepung..dan satu lagi bahan2nye pon simple je,senang nak dapat dan yang penting murah..hahaha
Alhamdulillah, semalam buat kek batik. nasib baik laku juga kek ni..dah nak habis pon.Sorry kawan2 praktikumku, xsempat nak bawak ke sekolah tuk u all.lain kali ecah buat lagi k..nti u all blh la merasa kek batik daripada "air tangan" ecah sdiri..hehe
Resipi kek Batik @ kek coklat Biskut Marrie
Bahan-bahan
- 1 bungkus (350g) biskut marie
- Setengah buku butter
- 3 biji telur saiz kecil(lupa lak saiz telur tu..telur ade saiz kan?..hehe)
- 1 cwn serbuk koko
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cwn milo(biasenye ecah masukkan milo,tapi resipi di atas x masuk milo)
- 1 cwn air
- 3/4 cwn gula
- ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa u all sebenarnya. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko..lau ecah nak rasa pahit2 coklat terus je pakai koko,x masuk milo pon..huhu
- Cara-cara
- 1.Dalam periuk(sebenarnya dalam kuali..hehe..ecah pakai kuali sebab senang nak gaul bahan2 jap lagi..hehe) masukkan serbuk koko, air, gula dan susu pekat. Kacau hingga larut.Kemudian, hidupkan api dengan kadar yang sederhana.kacau dan terus kacau..
- 2. Masukkan butter dan kacau sampai butter tu cair.
- 3.Kemudian, kecilkan api & masukkan telur(pastikan telur dipecahkan dalam bekas terlebih dahulu & masukkan ke dalam kuali secara perlahan-lahan sambil kacau...tujuannye agar telur tu sebati ngan bahan2 tadi)
- 4.kacau...kacau..kacau sampailah sebatian tadi agak2 pekat...kemudian padamkan api
- 5.Masukkan biskut Marrie yang telah dipatah-patah sesuka hati(sesuka hati la sangat kan...haha,,)
- Kacau sampai semua biskut diselaputi coklat.
- 6. Amik bekas @ loyang.kemudian, masukkan & tekan2 skit kasi padat. Seterusnya, biar ianye sejuk di luar terlebih dahulu sebelum disejukkan dalam peti sejuk.
- 7. Selepas beberapa jam,dan agak2 dah keras skit..bolehlah dipotong untuk dihidang..
ok,inilah hasilnye...taddaaaaaaaa!!!!
Yang ni,totally ecah pakai serbuk koko.xpakai sedikit pon milo..sebab nak rasa coklat yang pekat(pahit2 skit..hehe)..kadang2 mix jugak ngan milo bila nak rasa coklatnye sedang2 je..
Sekian, selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment