BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

~Followers~

Saturday, January 26, 2013

Segmen Khas : Islam Itu Indah

As salamualaikum dan salam sejahtera..

sambil bersegmen apa salahnya 2 kita refresh balik tentang ilmu agama..
ecah pasti ada juga antara we all yang ingat2 lupa kan 
lebih2 lagi basic of islam ni

segmen ni sangat sesuai..
(ecah sdiri pon 2 x 5 jgk..perlu menggoogle tuk pastikan jawapan..hikhik(^^,)

sapa nak join leh klik banner kat bawah tu



Ecah cuba jawab soalan2 di bawah ni..law u all rasa tak tepat and perlu betulkan .silakan.. (^^,)

1) Senaraikan Rukun islam:
Rukun islam ada 5 perkara
- Mengucap 2 kalimah Syahadah
-Menunaikan solat 5 waktu sehari semalam
-Berpuasa  di bulan Ramadhan
-Membayar zakat
- Mengerjakan Haji bagi yang berkemampuan

2)Senaraikan Rukun Iman:
Rukun iman ada 6 perkara
-Beriman Kepada Allah S.W.T
-Beriman Kepada malaikat
-Beriman Kepada Kitab-Kitab
-Beriman Kepada Rasul
-Beriman kepada Hari Kiamat
-Beriman Kepada Qada' dan Qadar

3) Bilakah Al-Quran Diturunkan?

Al-Quran Diturunkan malam Isnin,Tanggal 17 Ramadhan (13 tahun sebelum hijrah)610M

4) Berapakah ayat dalam Al-Quran?

Ayat al-Quran ada 6236 ayat

5) Berapakah Surah-Surah Dalam Al-Quran?

Ada 114 Surah

6) Surah apakah yang paling teragung dalam Al-Quran?

Surah Al-Fatihah


ok..done!

sekian,wassalam..

3 comments:

QasehnyaRania said...

as-salam..

semoga kita beroleh ilmu yg manfaat hasil segmen ni :D

saya join juga.
salam kenal :D

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/segmen-khas-islam-itu-indah.html

jemput singgah blog saya :D

Ecah Shaimi said...

waalaikumus salam,ciksu..

in sha Allah..amin..semoga bermanfaat tuk kita semua..

Cik Fie said...

dari segmen yang sama . :)

http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-khas-islam-itu-indah.html