BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

~Followers~

Saturday, June 30, 2012

Tips membeli gadget( HP)

As salamualaikum dan salam sejahtera sahabat2 ecah semua..

Petang semua..hehe..Baru-baru ini ecah dan kawan2 ecah sempat shopping2 kat The Mines.Tujuannya mencari barang2 keperluan seperti kasut, ABM dan kelegkapan rumah untuk masa praktikum. Ok, hari ni ecah bukan nak gosip2 ... hari ni terpanggil plak ecah  menulis tentang tips membeli gadget especially beli Handphone(HP).. U all kena taw beberapa tips tuk membeli HP. Bukan apa, macam ecah sdiri pon sekiranya ingin membeli HP baru pasti akan cari beberapa tips. Tujuannya supaya tidak tertipu dengan para penjual HP.Dan yang sangat2 penting pergi ngan orang yang mahir lam bab2 HP ni(sdikit mahir pon oklaa..hehe)

Long~Tuan Empunya HP baru..

HUrmm..baiklah,ramai antara kita pernah beli HP sendiri.(law dulu2 mum & dad yang belikan..so,xde la kita nk survey2 cari HP) so, skunk maybe kita semua dah mula membeli sendiri. Tapi U all kene taw ramai antara pembeli HP skunk ni mudah sangat tertipu dek peniaga2 HP ni..Tauke2 ni kadang2 bukan boleh pakai sangat..pandang untung je lebih..

Okeh, berdasarkan pengalaman ecah sendiri yang acap kali jugak la membeli  dan menemani kawan2 membeli HP. Ada saja tawaran yang dibuat oleh peniaga2 HP ni. Masing2 nak tarik perhatian supaya kita terjerat dengan tawaran mereka. Namun, kita perlu bijak dalam memilih. Kadang-kadang ape yang mereka tawarkan sebenarnya lebih murah harganya jika hendak dibandingkan dengan tawaran yang kononnya dia bagi 2 perpatutan..so, bijak skit ye kawan2 sebelum menerima  tawaran mereka. 

wif sony ericsson, xperia X8 yang dibeli oleh long

Tips membeli HP:


Pertama skali, kita perlu bijak tawar-menawar-survey banyak2 kedai dulu..bandingkan harga dengan setiap kedai.xpe law survey banyak2.yang untung kita jugak taw.bila dah jumpa yang berkenan di hati..apa lagi coba2 la mintak tawar harga kat tauke kedai 2..tawarkan harga serendah mungkin.acah2 la skit..penting taw tuk physco tauke2 ni..believe me..

Kemudian, jangan terima tawaran masukkan software jika dicaj- haaa ni salah satu nye..law beli HP yang agak2 greatest2 nih..macam2 sortware la nak ade lam 2..law nak beli HP macam ni jangan mudah tertipu dengan tawaran yang kata masuk software yang tu masuk software yang ni lebih murah..semua tu xyah nak risau la sangat sebab law nak taw software2 semua 2 kita boleh masukkan sdiri okey!(Dulu ecah hampir dikencing gak oleh tauke HP sal software2 ni...kene bayar beb law nak..haishhhh terus xjadi)



Satu lagi, jangan bayar lebih untuk beli memory card
Fuhhh, ini satu lagi 'sindiket' secara halus yang jurujual handphone buat kat pelanggan mereka. Seperti apa yang Arib cakap kat atas ni, memory card yang dijual dekat kedai handphone harga melampau-lampau habis! MicroSD 2GB RM30?! Itu okay lagi. Ada yang sampai memory card 4GB RM45 kata murah? Murah?! Okay, secara eksklusif kat blog ni, U all tengok lah sendiri harga pasaran memory card dekat Malaysia ni.kat PC Fair lagi murah dan tersangatlah murah law U all pergi Low Yat Plaza dah memang tawarkan harga PC Fair malah jauh lebih murah daripada PC Fair yang ada 3 kali setahun tuu.
So korang jangan lah 'ter'bayar lebih kepada si jurujual handphone ni. Rugi jea nanti.

Screen protector lebih RM10 say bye bye.Okay, ecah kalau beli handphone, ecah tak kan terima tawaran nak pasang screen protector ni. Sebab pasang kat kedai jual handphone confirm-confirm harga dia lebih RM10 malah ada yang lebih mahal dari tuu bergantung jenis screen protector yang U all nak pakai. Ada screen protector kalis cap jari, ada yang screen protector privacy.(dulu,masa ecah nk beli iPhone S, tauke 2 siap tawar harga rm30 tuk screen protector..huishhh..mahal giler..xamik kooo!!)

So apa yang ecah sarankan, kalau U all nak pasang, better pergi pasar malam sebab screen protector kat situ harga dalam RM5 sahaja siap pasang. Kat pasar malam lebih murah sebab diorang tak perlu bayar sewa kedai mahal. So kalau U all nak cari aksesori handphone macam cover case kea apa, better beli kat pasar malam jea. Jauh lebih murah. U all pun dapat save budget...hehe(ecah ler ter aw bab2 save budget..haha)

Hehe, yang ni untuk U all yang nak beli handphone baru. Kalau beli handphone second hand tak perlu ikut ehh. Takde kotak pun, huhu. Okay, benda ni simple jea. U all tengok no. IMEI dekat handphone baru U all tuu pastu compare kan dengan kotak handphone tuu. Pastikan sama. Nanti senang nak claim waranty.

 untuk mengetahui keaslian handphone yang ingin dibeli.
Tekan *#06# akan tertera satu siri nombor unik contohnya seperti 359598040475402. Perhatikan nombor yang ke 7 dan ke 8. Contohnya, untuk no siri 359598040475402, no ke 7 dan ke 8 ialah, 04.
Dari sini anda boleh mengetahui tahap keaslian dan kualiti telefon bimbit yang ingin dibeli. Rujuk data di bawah.
02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
08 atau 80: dari Germany = KUALITI SEDERHANA
01 atau 10: dari Finland = TERBAIK
00 atau 03 atau 04: dari kilang asal = SANGAT TERBAIK
13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI & MERBAHAYA
bergambo sebelum balik..hehe

Okeh,setakat ni aje tuk entry kali ni.Semoga tips di atas dapat membantu U all semasa membeli HP baru..sekian.wassalam.(^_^)

2 comments:

Anonymous said...

http://technologiesuae.com/#7273 yellow 1mg xanax - xanax anxiety medication side effects

Chestha Ginanzar said...

Terima Kasih, salam kenal yaa Ganzs..


Cara Mudah Temukan Rumah Dijual / Disewa Disini
Sewa Apartement
Perumahan Baru