BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

~Followers~

Wednesday, February 20, 2013

Suka Akan Kewangian

As Salamualaikum dan Salam Sejahtera..


"waaaaaa...wanginyeeeee.."Si Cici.
"Haaaaa...yang ni wangi.."Si Kiki.
"Tak tak..yang ni lagi wangi."Si Bibi.
"uishhhhh...BUSUKLAH!"Si Cici
"Erk?"Si kiki & Si Bibi
~Semua Buat Muka~ :b

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Di atas,Sedikit intro perbualan antara tiga rakan seperjuangan.
Dapat agak tak menda apa yang wangi-wangi..BUSUK tu?
Cepat-cepat...main teka teki ni..tapi xde hadiah..wehehehe

hokey,sebenarnya tiga sahabat tu tengah testing minyak wangi dekat satu kedai ni.haaa


Biasalah kan manusia tak kira la para gugurls, ladies mahupun boboy and  gentlemen,pasti suka wangian ataupon bauan..ye idok?
tipulah kalau ade yang cakap,"Haku mana suka minyak wangi ni..x suka pakai laaa.."
hokey,stop la U kalau nak cakap cenggituh!
Sure nye,U pon suka wangi kan..at least bau sabun basuh pon U suka..kan kan kan

Sekarang ni ecah berceghito pasal bauan/wangian bukan untuk pakai kat badan ajo..tapi keseluruhannyo(pakai kat badan kew, semburan untuk bilik kew or kat mana-mana lah)..tak kirolah bau daun pandan/bunga tanjung/cherry blossom/city crush/ atau hape-hape skali pon..semua tu kan bauan yang wangi  kan..

Photo is loading
cherry blossom

Dan anda mesti tahu bahawa wangian itu KESUKAAN Nabi kita Rasulullah SAW dan para sahabat..

Sabda Rasulullah, "Sesiapa yang menghabiskan 1/3 dari hartanya untuk wangian, maka dia bukan dari golongan yang membazir".
(Sumber:Umiesyarah)

Haaaa..ingat tu..hanya 1/3 je...jangan terover pulok,K!

Nabi Muhammad SAW,Semasa perbualannya dengan para sahabat tentang 3 kesukaan mereka masing-masing dalam dunia ini.

Rasulullah bersabda" Di atas dunia ini aku suka akan 3 perkara"
1. Wangi-wangian
2.Isteri Soleh
3. Ketenangan semasa solat.
(sumber:wanwma)

Jadi,tak salah kita suka dan  pakai wangi-wangian..sama ada nak pakai softener downy ker, Softlan ker, Dynamo ker, haper-haper aje la(sabun basuh skarang ni pon dah wangi-wangi belake..ehehe)...yang penting kita tidak membazir(membazir tu kan amalan syaiton), tidak melebih-lebih (tidak kuat baunya) dan  tidak menimbulkan fitnah.

Ecah masih ingat lagi kata-kata ustaz ecah suatu ketika dahulu
(time tu form 1 tak silap,kelas Pendidikan Islam)

"Busuk itu kesukaan syaitan. Wangi itu kesukaan Nabi.Awak semua ni semua dah meningkat dewasa,kalau berpeluh pasti berbau.Jadi,usahakanlah pakai minyak wangi/dedorant.Paling tidak mintak je minyak wangi Ayah pakai ke masjid tu(seribu bunga).Ini adalah untuk mengatasi  bau badan kita.Tak de la orang kata kita ni busuk."
Seakan-akan begitulah kata-kata ustaz tersebut.
#Minyak wangi tu Abah Ecah pon selalu pakai,wangi sangat baunya.

Sekian saje untuk entry kali ni..Sekiranya ada tersilap kata,penambahbaikan,nasihat,pandangan atau tunjuk ajar harap ada yang sudi membantu.

Sekian,wassalam.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

P/S:Ecah suka semua bau yang wangi..asal wangi je suka..hehe..tapi sangat-sangat suka wangian lavender..sangattt suka.

yang ni untuk kereta & bilik tidur..hehe

Apa wangian yang U all suka?ada yang sama ngan ecah tak?

  

7 comments:

fyzah said...

cintakan lavender jugakk..hehehe

Ecah Shaimi said...

fyzah:wahhhhh..xsangka kecintaan yang sama..like3! hehehe

Yumida Huda said...

sume perfume sy ske..softlan sy lavender nyer wangi..mmg dpt cium dri jauh...

deno said...

wah banyaknya minyak wangi... mcm tebau-bau kewangiannya kat sini.. hehe

Ecah Shaimi said...

Yumida Huda:hihi..set..kita sama..
Deno:Pasti deno lagi banyak..huhu

Im happy being alone said...

salam..done follow u back.. anyway..me too i like perfume..
nanti datangla jenguk2 blog saya.. insyaAllah nanti ade giveaway yg menarik..

Ecah Shaimi said...

Im: Waalaikumus salam...tQ,coz follow ecah..oh yeah,suka perfume jg. In sha Allah,ecah jenguk2 ye nanti..keep smile =)